Ik wil een warmtepomp aanschaffen.

Kosten warmtepomp

Wat kost een warmtepomp en wat levert het op?


De kosten van een warmtepomp zijn vergeleken met de aanschaf van een gasketel relatief hoog. Daar staat tegenover dat bij aanschaf van een warmtepomp de maandelijkse energiekosten lager zullen zijn.

Als je een warmtepomp voor je CV laat aanleggen kost dat na aftrek van de subsidie minimaal 5000 Euro en meestal meer. De exacte kosten van een warmtepompsysteem hangen sterk af van jouw woning en jouw wensen. Als de woning veel gas verbruikt is de warmtepomp duurder. Als je volledig van het gas af wil wordt het ook duurder.

Op   warmtepompberekenen   kun je hier zelf direct uitrekenen wat de aanschaf van een warmtepomp mag kosten voor jouw woning en voor jouw wensen.

De kosten van een warmtepomp zijn uiteraard van belang. Het is dan ook geen kleine uitgave. Maar mogelijk nog belangrijker is het om te weten wat de warmtepomp jou oplevert. Wat een warmtepomp gaat opleveren hangt sterk af van de woning en van de gekozen warmtepomp. Bij de ene warmtepomp verdien je de investering nooit meer terug terwijl voor een andere warmtepomp je een hoog financieel rendement kunt maken.

Op   warmtepompberekenen   kun je hier zelf direct uitrekenen wat verschillende warmtepompen opleveren voor jouw woning.

We behandelen nu een aantal verschillende kosten aspecten waarmee je te maken (kunt) krijgen bij de aanschaf van een warmtepomp. We beginnen met de aanschafkosten.

Kosten aanschaf warmtepomp

De aanschafkosten van een warmtepomp kun je onderverdelen in de volgende categorieën: Voor een complete warmtepomp oplossing kun je te maken krijgen met verschillende disciplines die samen de gehele installatie verzorgen:

Op   warmtepompberekenen   kun je   hier   een nadere uitwerking van de aanschafkosten bekijken (zie 'uitwerking investering') voor enkele bestaande woningen en voor diverse warmtepompen.

De tot nu toe genoemde aanschafkosten hebben betrekking op een lucht-water warmtepomp. Mocht je een water-water warmtepomp of brine-water warmtepomp overwegen dan komen daar nog extra en hoge kosten bij. Er moet dan namelijk een netwerk van buizen in de tuin onder de grond aangelegd worden. Zo'n netwerk komt op ruim een meter diepte (een horizontaal netwerk) of door grondboringen op enkele plaatsen tot zo'n 100 meter diep (een verticaal netwerk).

Wil je weten welke warmtepomp je moet kiezen en waar je verder allemaal op moeten letten als je een warmtepomp wil aanschaffen ? Bekijk   hier   een overzicht van alles wat je moet weten als je een warmtepomp gaat aanschaffen.

ISDE Subsidie

Op warmtepompen wordt subsidie gegeven, de ISDE subsidie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp. De ISDE subsidieregeling opende op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Een warmtepomp van 5 kW krijgt in 2018 ongeveer 1800 Euro subsidie. Een warmtepomp van 10 kW krijgt in 2018 ongeveer 2300 Euro subsidie. Ook warmtepompboilers (boilers met een ingebouwde warmtepomp) krijgen subsidie, in 2018 ongeveer 1200 Euro. De overheid publiceert een apparatenlijst met de daarbij behorende subsidie. Kijk hier voor de apparatenlijst en voor meer informatie over deze subsidieregeling.

Onderhouds kosten warmtepomp

In tegenstelling tot een gasketel heeft een warmtepomp geen onderhoud nodig. Bij een gasketel moet de brander schoongemaakt worden en wordt voor de veiligheid tevens gecontroleerd of er een eventueel gaslek is. Een warmtepomp heeft in die zin geen onderhoud nodig. Er is wel sprake van inspectie, bijvoorbeeld op lekkages. Veel moderne warmtepompen zijn aangesloten op internet waardoor monitoring op afstand kan plaatsvinden. Met het op afstand monitoren van een warmtepomp kun je bepalen of de warmtepomp volgens verwachting werkt maar je ziet ook als er plots een hoger verbruik is. Het voordeel is dat als er iets mis dreigt te gaan, er direct ingegrepen kan worden. Dat is goedkoper (er hoeft namelijk niet elke 1 a 2 jaar iemand langs te komen) en je wordt niet overvallen door een plotseling falen van de warmtepomp. Vaak wordt monitoring de eerste twee jaar gratis aangeboden. Daarna betaal je een klein bedrag per maand.

Stroom kosten warmtepomp

Een gasketel haalt de energie om warmwater te maken uit de verbranding van gas. Een lucht-water warmtepomp haalt de energie om warmwater te maken uit de lucht, ook als het buiten flink vriest. Eigenlijk is een warmtepomp een omgekeerde koelkast, of een omgekeerde airco. De jaarlijkse stroomkosten voor een warmtepomp zijn bijna altijd veel lager dan de jaarlijkse kosten van gasverbruik. Hoeveel lager hangt van veel factoren af en daarin zitten ook grote verschillen. Bepalend zijn daarin de grootte van de woning, de mate waarin de woning geïsoleerd is, het klimaat in de regio, het vermogen van de CV om de ruimte te verwarmen bij lagere CV watertemperaturen en de efficiëntie van de warmtepomp om warmte uit de lucht te halen bij verschillende buitentemperaturen en bij verschillende CV watertemperaturen.

Op   warmtepompberekenen   kun je   hier   direct het verbruik berekenen van verschillende warmtepompen voor jouw situatie.Kosten voor het aanpassen van de woning

Kosten isolatie

Als je een warmtepomp aanschaft is het zaak de woning zo goed mogelijk te isoleren. Deze kosten verdien je namelijk op drie manieren terug: Het is dus zeker zaak om de woning, zo goed als redelijkerwijs mogelijk is, na te isoleren. De gangbare manieren van na-isolatie van een woning zijn:

Op   warmtepompberekenen   kun je berekenen wat het jou kost en oplevert als je de aanschaf van een warmtepomp combineert met na-isolatie van dak, spouw, vloer en/of glas.Kosten voor het aanpassen van de woning

Kosten aanpassen Centrale Verwarming

Een warmtepomp kan het CV water niet zo warm maken als een gasketel. Als de woning zo goed als mogelijk geïsoleerd is, en de benodigde CV watertemperatuur om bij strenge vorst de woning comfortabel te verwarmen te hoog is voor een warmtepomp, dan kun je nog overwegen om je CV aan te passen. Je moet er dan voor zorgen dat de CV meer warmte afstaat aan de woning bij lagere CV watertemperaturen. Daarvoor zijn verschillende oplossingen mogelijk:

Bereken nu of jou woning geschikt is voor een warmtepomp, hoeveel het kost en wat het jou oplevert.
Start berekening.