X
Een goede warmtepomp,die goed is geinstalleerd, haalt bijna altijd een levensduur van 15 jaar en vaak zelfs meer dan 20 jaar.
Totale gemiddelde besparing per jaar voor jouw woning.
De investering houdt rekening met reële prijs van de betreffende warmtepomp, met de kosten van installatie en met de aftrek van de ISDE subsidie. Hieronder staat een uitwerking van de investering.
Aantal jaren dat nodig is om de investering terug te verdienen (op basis van gelijkblijvende prijzen voor gas en stroom). Daarna ga je financieel rendement maken.
Kapitaalopbrengst of Return On Investment, het rendement van de investering, over 15 jaar. Dit is de winst na 15 jaar gedeeld door de investering.
Aantal en type van de warmtepomp. De capaciteit van de warmtepomp is berekent op voldoende vermogen om ook bij -10 ⚬ C de woning te kunnen verwarmen.
Merk en type van de tapwater boiler.
SCOP is Seasonal Coefficient of Performance (hoger is beter). Het is de algehele efficientie van deze warmtepomp voor jouw woning over een heel jaar. De berekende waarde houdt rekening met jouw woning, de gemiddelde winter temperaturen sinds 2000 in jouw regio, de efficientie van de geselecteerde warmtepomp, en in geval van een ALL-ELECTRIC systeem met het stroomverbruik voor warm tapwater en het stroomgebruik voor electrische bijverwarming (indien de warmtepomp onvoldoende vermogen heeft).
Het resterende gas vebruik, in geval van een HYBRIDE systeem, waarin de CV ketel behouden blijft.
Totaal stroomverbruik per jaar, inclusief het ootrspronkelijke door jou opgegeven stroomverbruik.
LWA-max dag = het maximale geluidsniveau dat de warmtepomp produceert gedurende de dag.
Indicatie van de prijs van deze warmtepomp op basis van online beschikbare informatie.
Indicatie van de prijs ban deze boiler op basis van online beschikbare informatie.
Stroom aanleg vanaf de meterkast naar de locatie van de apparaten.
De 3-fase aansluiting moet door de netbeheerder aangesloten worden. Daarvoor hanteren ze vaste tarieven.
De apparaten moeten aangesloten worden op de verwarming van de woning, en indien van toepassing op de warmwater voorziening. Vervolgens moeten de apparaten ingesteld en in bedrijf gesteld worden.
Indien er geen gas verbruikende apparaten meer zijn (zoals voor verwarming, warmwater en een eventueel gasfornuis of gashaard) kun je de gas aansluiting laten afsluiten. Daardoor bespaar je de vaste aansluitkosten van gas. Bij de all-electric oplossingen is deze besparing meegenomen in onze berekening.
De overheid heeft voor warmtepompen een subsidie regeling, de ISDE subsidie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp.
Gemiddelde jaarlijkse besparing op verbruikskosten van gas.
Toename van de stroom kosten door het verbruik van de warmtepomp voor verwarming en (bij all-electric) tapwater productie, minus de terugleververgoeding van de eventueel nieuw te installeren zonnepanelen.
In de jaarrekening van jouw energieleverancier zitten ook de aansluitkosten van gas. Deze kun je besparen als je 100% gasvrij bent. Je moet dan wel eenmalig door je netbeheerder de gas aansluiting laten afsluiten. Tegenwoordig brengen ze daar geen kosten meer voor in rekening.
Indien je 100% gasvrij bent vervallen de kosten van de gasketel. Een gasketel heeft onderhoud nodig. Daarnaast verouderd de gasketel en moet deze ongeveer om de 20 jaar vervangen worden. Het kan ook zijn dat je de gasketel huurt. We begroten hier de gemiddelde jaarlijkse kosten van een gasketel.
Dit is de prijs zoals aangegeven bij de invoer gegevens.
Dit is de prijs zoals aangegeven bij de invoer gegevens.
Dit is de prijs zoals aangegeven bij de invoer gegevens.
Dit is de prijs zoals aangegeven bij de invoer gegevens.
De totale investering is de som van bovenstaande posten.
De overheid heeft voor warmtepomp boilers een subsidie regeling, de ISDE subsidie.
Energiepijzen van januari 2022.
Een goede warmtepomp, die goed is geinstalleerd, haalt bijna altijd een levensduur van minstens 15 jaar en vaak zelfs meer dan 20 jaar.
Bij blijvend hoge energieprijzen neemt de terugverdientijd snel af en neemt de uiteiondelijke winst snel toe.
Kapitaalopbrengst of Return On Investment, het rendement van de investering over 15 jaar. De sterk gestegen kosten van energie heeft een grote invloed op de kapitaalopbrengst.
Besparingen per jaar bij blijvend hoge energieprijzen.
Een buffervat zorgt ervoor dat de warmtepomp minder vaak hoeft te starten en te stoppen, en verlengt daarmee de levensduur van de warmtepomp. Een warmtepomp met variabele vermogensregeling heeft een klein buffervat nodig. Een warmtepomp met een vast vermogen heeft een groter buffervat nodig.
Een stabiele plaatsing van zowel de warmtepomp alsook een boiler is van belang voor een goede werking en een lange levensduur.
Een goede warmtepomp die goed is geinstalleerd haalt bijna altijd een levensduur van 15 jaar en vaak zelfs meer dan 20 jaar.
Indien de warmtepomp de benodigde stooklijn niet kan halen, is het nodig om bij te verwarmen. Indien er nog een gas gestookte CV ketel aanwezig is dan kan die dat vermogen leveren (hybride). Indien volledig zonder gas (all-electric) dan kan er bij strnge vorst elektrisch bijverwarmd worden in de woning (bijvoorbeeld met infrarood panelen). De hier genoemde prijs houdt rekening met de stooklijn van en het extra vermogen om bij te verwarmen tot -10 graden buiten temperatuur.
Kapitaalopbrengst of Return On Investment, het rendement van de investering, over 20 jaar. Dit is de winst na 20 jaar gedeeld door de investering.
Kapitaalopbrengst of Return On Investment, het rendement van de investering, over 20 jaar. Dit is de winst na 20 jaar gedeeld door de investering.
Het resterend gasverbruik voor tapwater voorziening. Alleen in geval van een HYBRIDE systeem, en op basis van het aantal personen in het huishouden.
Het resterend gasverbruik voor verwarmen. Alleen in geval van een HYBRIDE systeem.
Dit is het oorspronkelijk door jou opgegeven stroomverbruik per jaar.
Dit is het extra stroomverbruik bovenop het verbruik dat je hebt opgegeven. Dit stroomverbruik is voor de verwarming doormiddel van de warmtepomp. In geval van een all-electric systeem is dit inclusief eventuele elektrische bijverwarming en inclusief het door middel van een warmtepomp verwarmen van tapwater.
Een goede warmtepomp, die goed is geinstalleerd, haalt bijna altijd een levensduur van minstens 15 jaar en vaak zelfs meer dan 20 jaar.
Om volledig zonder gas te kunnen moet ook het tapwater verwarmt worden met een warmtepomp. Daarvoor is extra plaats nodig in huis, bij voorkeur binnen 6 meter van de badkamer. Vaak gebruikte plaatsen zijn een kelder of bijkeuken.
Twee veel voorkomende warmtepomp systemen zijn Monoblock en Split.
ALL-ELECTRIC: zowel de verwarming alsook het warm tapwater wordt bereid met warmtepompen en eventueel aanvullende electrische bijverwarming. Er zal geen gas meer verbruikt worden en de gasketel verdwijnt uit de woning.
Het totale vermogen dat nodig is om de woning bij -10 ⚬C te verwarmen.
Het warmteverlies van de woning in Watt per ⚬C.
Het aantal en het type nummer van de warmtepomp.
Een warmtepomp regelt de aanvoertemperatuur als functie van de buitentemperatuur, de zogenaamde stooklijn. Deze stooklijn moet ingesteld worden.
Een warmtepomp regelt de aanvoertemperatuur als functie van de buitentemperatuur, de zogenaamde stooklijn. Deze stooklijn moet ingesteld worden.
Het benodigde volume van het buffer met systeemwater om te zorgen dat de warmtepomp niet onnodig vaak moet starten en stoppen. Een warmtepomp slijt namelijk bij elke start-stop. Het beperken van de start-stops verlengt de levensduur van de warmtepomp en verhoogt daarmee de uiteindelijk winst op de investering.
Indien de warmtepomp onvoldoende vermogen heeft om bij -10 ⚬C de woning te verwarmen, dan moet een electrisch verwarmingselement worden toegevoegd in het buffervat of in de aanvoerleiding, die het ontbrekende vermogen levert.
Indien de stooklijn hoger ligt dan de maximale CV temperatuur die de warmtepomp kan maken, dan is er extra (electrische) verwarming in de woning nodig. Bij een HYBRIDE systeem is dat de CV-ketel. Bij een ALL-ELECTRIC systeem kan dat bijvoorbeeld door een electrische kachel, door infraroodverwarming, of door een airco die kan verwarmen. Deze hoeven dan alleen gebruikt te worden als het buiten zo koud is dat de warmtepomp niet de gevraagde temperatuur kan maken.
Bij een HYBRIDE systeem is een gasketel nodig. We gaan er vanuit dat de in de woning aanwezige gasketel daarvoor gebruikt kan worden. Indien dat niet het geval is moet er alsnog geïnvesteerd worden in een nieuwe gasketel.
Energiepijzen van maart 2022.
Heeft u buren, waarvan het perceel direct grenst aan uw perceel, dan mag het geluid overdag niet méér zijn dan 45 dB(A) en 's nachts niet méér dan 40 dB(A). Dit geldt niet voor buren aan de andere kant van een openbare straat of aan de andere kant van een openbaar pad.
Het geluidsnivo op de perceelgrens gedurende de dag. Dit moet lager zijn dan 45 dB(A).
Het geluidsnivo op de perceelgrens gedurende de nacht. Dit moet lager zijn dan 40 dB(A).
Het geluidsnivo op de perceelgrens gedurende de dag, indien de warmtepomp is voorzien van een geluiddempende omkasting. Dit moet lager zijn dan 45 dB(A). Deze omkasting is NIET meegenomen in de investering.
Het geluidsnivo op de perceelgrens gedurende de nacht, indien de warmtepomp is voorzien van een geluiddempende omkasting. Dit moet lager zijn dan 45 dB(A). Deze omkasting is NIET meegenomen in de investering.
Indien de warmtepomp onvoldoende vermogen kan leveren, is het nodig om bij te verwarmen. Indien er nog een gas gestookte CV ketel aanwezig is dan kan die dat vermogen leveren (hybride). Indien volledig zonder gas (all-electric) dan kan er bijverwarmd worden met een electrisch element in de aanvoerleiding of in het buffervat. De hier genoemde prijs houdt rekening met het berekende vermogen om bij te verwarmen tot -10 graden buiten temperatuur.
Dit is de prijs zoals aangegeven bij de invoer gegevens.
Totaal teruggeleverde stroom per jaar, dus teruglevering van al eventueel aanwezige zonnepanelen plus teruglevering van nieuw te installeren zonnepanelen.
Teruggeleverde stroom per jaar van de al eventueel aanwezige zonnepanelen.
Teruggeleverde stroom per jaar van de nieuw te installeren zonnepanelen. We gaan er vanuit dat alle opgewekte stroom teruggeleverd wordt aan het net. In de praktijk zal een (klein) deel zelf verbruikt worden.
Som van al het stroomverbruik minus alle stroomteruglevering. Is dit nul, dan woon je energie neutraal.
De investeringskosten van een geluiddempende kast voor de warmtepomp. Deze kosten zijn niet meegenomen in de totale investering.
Een warmtepomp heeft, anders dan een CV ketel, geen onderdelen die vervangen moeten worden. Wel is het nodig om één keer per jaar de magneet filter(s) en zeefje(s) te reinigen, de achterkant van de warmtepomp schoon te vegen, en een inspectie uit te voeren op eventuele lekkages. Deze inspectie is (anders dan het onderhoud bij een CV ketel) goed zelf uit te voeren, maar we nemen de kosten toch mee in dit overzicht.
Het koudemiddel transporteerd de warmte in de warmtepomp. Koudemiddelen kunnen, indien ze door lekkages in de atmosfeer komen, een groot effect hebben op de opwarming van de aarde. De 'slechte' koudemiddelen (R32 en met name R410a) zijn in de ban, en worden steeds vaker vervangen door milieuvriendelijke koudemiddelen, met name R290 (propaan).
We berekenen de TEWI, Total Earth Warming Impact, van de huidige situatie (op basis van gas en stroom verbruik) en op basis van de nieuwe toestand met deze warmtepomp. Daarbij houden we rekening met het koudemiddel (sommige koudemiddelen zijn zeer schadelijk, andere helemaal niet).
Als de woning verwarmt wordt door een gasgestookte luchtverwarmer, dan moet deze vervangen worden door een indirect gestookte luchtverwarmer. De warmtepomp verwarmt dan deze indirect gestookte luchtverwarmer. De hier genoemde kosten, zijn de kosten voor het laten vervangen van de gasgestookte luchtverwarmer door een indirect gestookte luchtverwarmer, die voldoende vermogen heeft om de woning bij -10⚬C te kunnen verwarmen bij een aanvoertemperatuur van 55⚬C. Lees ook dit artikel.
Het vermogen dat de indirect gestookte luchtverwarmer moet kunnen leveren bij een aanvoer temperatuur van 55 ⚬C, om de woning ook bij -10 ⚬C buitentemperatuur goed te kunnen verwarmen.
Huidig fossiel energieverbruik [kWu], berekent op basis van:
Het hierboven berekende huidig fossiel energieverbruik [kWu] gedeeld door het woonoppervlak [m2].
Sinds 1 januari 2021 is het energielabel voor woningen gebaseerd op het fossiele energieverbruik per m2 woonoppervlak [kWu/m2].
[kWu/m2] | Label | [kWu/m2] | Label | |
<= 0 | A++++ | <=250 | C | |
<= 50 | A+++ | <=290 | D | |
<= 75 | A++ | <=335 | E | |
<= 105 | A+ | <=380 | F | |
<= 160 | A | >380 | G | |
<= 190 | B |
Nieuw Fossiel energieverbruik, berekent op basis van:
Het hierboven berekende nieuw fossiel energieverbruik [kWu] gedeeld door het woonoppervlak [m2].
Sinds 1 januari 2021 is het energielabel voor woningen gebaseerd op het fossiele energieverbruik per m2 woonoppervlak [kWu/m2].
[kWu/m2] | Label | [kWu/m2] | Label | |
<= 0 | A++++ | <=250 | C | |
<= 50 | A+++ | <=290 | D | |
<= 75 | A++ | <=335 | E | |
<= 105 | A+ | <=380 | F | |
<= 160 | A | >380 | G | |
<= 190 | B |