Bepaal nu eenvoudig of jouw woning zonder gas kan,
en hoeveel je kunt besparen en verdienen met een warmtepomp

Doe de gratis berekening in ons stappenplan en krijg een precies inzicht.


Vergelijk het verbruik van diverse warmtepompen voor jouw situatie.

  • Krijg inzicht met ons stappenplan. Kan jouw woning verwarmt worden met een warmtepomp?
  • Vergelijk opties van diverse fabrikanten op kosten, verbruik, besparingen en terugverdientijd.
  • Vergelijk de financiĆ«le consequenties bij verschillende prijsnivo's van gas en stroom.
  • Neem contact op met leveranciers bij jou in de buurt.

Direct naar het stappenplan.


is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?
Is mijn woning geschikt
voor een warmtepomp?

Of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp is onder meer afhankelijk van het afgiftesysteem, de isolatie en de beschikbare ruimte.


Afgiftesysteem

Een warmtepomp werkt het best bij lagere temperatuur van het CV-water. Ook is de maximale temperatuur van het CV-water van een warmtepomp (ongeveer 65 graden) lager dan die van een HR-ketel (ongeveer 85 graden). Daarom is het van belang te weten of het afgiftesysteem (zoals radiatoren) je woning goed blijft verwarmen bij lagere temperaturen van het CV-water. Dat kan met zogenaamde lagetemperatuur (LT) verwarming, zoals vloerverwarming. Echter kan dat ook vaak met jouw bestaande radiatoren of (indirect gestookte) luchtverwarming.
Test daarom altijd eerst hoe geschikt jouw woning is, of dat er nog (ingrijpende) aanpassingen nodig zijn. Uit de test en de berekening in ons stappenplan bepalen we onder andere welke temperatuur van het CV-water het afgiftesysteem in jouw woning nodig heeft om ook bij strenge vorst goed te kunnen verwarmen. Dat is nodig om het verbruik en de besparingen te kunnen berekenen.

Direct naar het stappenplan.

Eerst enkele voorbeelden bekijken.
Of lees eerst nog ons artikel over afgiftesystemen.Isolatie

Een goede isolatie verlaagt het energieverbruik en zorgt er tevens voor dat het afgiftesysteem op een lagere temperatuur van het CV-water kan werken. Van belang zijn (spouw-)muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en glasisolatie. Heeft jouw woning nog mogelijkheden voor na-isolatie?
In ons stappenplan kun je nog niet benutte mogelijkheden voor na-isolatie aangeven, en berekenen wat dat betekent voor het vermogen en het verbruik van de warmtepomp, de besparing, de terugverdientijd en het financiƫle rendement.Ruimte

Is er voldoende ruimte in en om jouw woning voor het plaatsen van een warmtepomp? Bij het plaatsen van een hybride variant, is er weining extra ruimte nodig. Als er buiten een goede locatie is, dicht bij de bestaande CV-ketel, dan heb je binnen enkel plaats nodig voor een buffervat en kies je voor een zogenaamd monoblock. Is de locatie buiten ver verwijderd van de huidige CV-ketel, dan kies je voor een systeem met een binnen en een buiten unit. Je hebt dan (naast het buffervat) extra ruimte binnen nodig voor de binnen-unit. Wil je volledig zonder gas (all electric) dan heb je ruimte nodig voor het plaatsen van een boilervat voor tapwater.


Ga nu naar het stappenplan.