Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Eerst zelf inzicht krijgen, dan installateur bellen.


Installateurs hebben nu (en de komende 10 à 20 jaar) heel veel werk. Ze leggen zich daarbij meestal toe op één of twee merken. Daardoor kunnen ze een installatie sneller opleveren. Er zijn echter grote verschillen tussen warmtepompen, o.a. in energieverbruik, capaciteit, temperatuurbereik, CO2 besparing, milieuvriendelijkheid van het koudemiddel, geluid, maar ook in aanschafkosten, en dus in terugverdientijd. Ook al omdat een installateur vaak niet al morgen op de stoep staat, en levertijden snel oplopen tot langer dan een half jaar, is het van belang direct de installateur te kiezen die een warmtepomp kan installeren die het beste is voor jouw woning en wensen.
De prijzen van de warmtepomp en de overige materialen zijn redelijk goed in te schatten, maar er zitten zeer grote verschillen in de installatie kosten. Heb je de voor jou geschikte warmtepomp gevonden, vraag dan bij voorkeur minimaal twee offertes aan.


warmtepomp kiezen? Er zijn honderden warmtepompen van tientallen fabrikanten!

 1   eerst onafhankelijk berekenen.  2   dan beste warmtepomp(en) kiezen.  3   dan geschikte installateur(s) bellen.


Bereken nu gratis binnen 5 minuten  jouw hoogste besparing!


type woning
postcode
huisnummer
huisletter
toevoeging

  • Bepaal of jouw woning zonder gas kan, en hoeveel je kunt besparen en verdienen met een warmtepomp.
  • Vergelijk verbruik, besparing, investering, terugverdientijd, geluid, CO2 reductie en nog veel meer, van tientallen warmtepompen, voor jouw woning in jouw regio.
  • Doe nu de gratis berekening en krijg direct inzicht in investeringen en besparingen.
  • Krijg snel en eenvoudig een goed inzicht.
  • Vergelijk tientallen opties van diverse fabrikanten op kosten, verbruik, besparingen, terugverdientijd, geluid, CO2 reductie en nog veel meer.
  • Vergelijk de financiële consequenties bij verschillende prijsnivo's van gas en stroom.
  • Heb je een keuze kunnen maken voor een merk en type, neem dan contact op met installateurs van het gekozen merk.

is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?
Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?
Eerst zelf inzicht krijgen, dan installateur bellen.

Of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp is onder meer afhankelijk van het afgiftesysteem, de isolatie en de beschikbare ruimte.


Afgiftesysteem

Een warmtepomp werkt het best bij lagere temperatuur van het CV-water. Ook is de maximale temperatuur van het CV-water van een warmtepomp (ongeveer 65 graden) lager dan die van een HR-ketel (ongeveer 85 graden). Daarom is het van belang te weten of het afgiftesysteem (zoals radiatoren) je woning goed blijft verwarmen bij lagere temperaturen van het CV-water. Dat kan met zogenaamde lagetemperatuur (LT) verwarming, zoals vloerverwarming. Echter kan dat ook vaak met jouw bestaande radiatoren of (indirect gestookte) luchtverwarming.
Test daarom altijd eerst hoe geschikt jouw woning is, of dat er nog (ingrijpende) aanpassingen nodig zijn. Uit de test en de berekening volgt welke temperatuur van het CV-water het afgiftesysteem in jouw woning nodig heeft om ook bij strenge vorst goed te kunnen verwarmen. Dat is nodig om het verbruik en de besparingen te kunnen berekenen.

Meer weten over afgiftesystemen? Lees dit artikel.



Isolatie

Een goede isolatie verlaagt het energieverbruik en zorgt er tevens voor dat het afgiftesysteem op een lagere temperatuur van het CV-water kan werken. Van belang zijn (spouw-)muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en glasisolatie. Heeft jouw woning nog mogelijkheden voor na-isolatie?

In ons stappenplan lees je meer over het belang van isoleren.



Ruimte

Is er voldoende ruimte in en om jouw woning voor het plaatsen van een warmtepomp? Bij het plaatsen van een hybride variant, is er weining extra ruimte nodig. Als er buiten een goede locatie is, dicht bij de bestaande CV-ketel, dan heb je binnen enkel plaats nodig voor een buffervat en kies je voor een zogenaamd monoblock. Is de locatie buiten ver verwijderd van de huidige CV-ketel, dan kies je voor een systeem met een binnen en een buiten unit. Je hebt dan (naast het buffervat) extra ruimte binnen nodig voor de binnen-unit. Wil je volledig zonder gas (all electric) dan heb je ruimte nodig voor het plaatsen van een boilervat voor tapwater.


Lees hier meer over in het stappenplan.


warmtepomp kiezen? Er zijn honderden warmtepompen van tientallen fabrikanten!

 1   eerst onafhankelijk berekenen.  2   dan beste warmtepomp(en) kiezen.  3   dan geschikte installateur(s) bellen.


Bereken nu gratis binnen 5 minuten  jouw hoogste besparing!


type woning
postcode
huisnummer
huisletter
toevoeging